Åk på innebandyläger

Tillhör du den typen av spelare som inte vill semestra under sommarens träningspaus? Då ska du ta chansen att åka på innebandyläger.

 

Att barn och unga borde ägna sig åt sport i någon form några timmar i veckan har vi avhandlat tidigare. Sommaren är en period där fysisk aktivitet via skolor och klubbar ofta tar en paus. Något som den aktiva kan göra är att åka på innebandyläger. Att åka på läger är ett bra sätt för unga att få en chans att sporta på sommaren tillsammans med andra intresserade, samtidigt som det ger ungdomarna en chans att resa iväg, vara självständiga och se sig om i Sverige. Under ett innebandyläger ligger fokus sällan bara på träningen. Även den mentala och sociala biten är viktig, som att träffa nya kompisar. Detta skriver Sundsvalls tidning. Lägret Floorball University har hållits i staden under nio somrar i rad, och i sommar blir tionde gången. Datumen för år 2017 kommer att vara mellan 10-14 juli.

 

Vart kan man åka på innebandyläger?

Innebandyläger finns på många håll i landet. Nedan följer en lista med några av de mest välbesökta.

 

  • Floorball Camp. Floorball Camp är ett läger som pågår under fem dagar och har tre timmars innebandyträning per heldag. Lägret kommer att anordnas i Märsta i Stockholm den 27/6-1/7 samt 1/8-5/8. Bor man söderut anordnas lägret även i Helsingborg mellan 27/6-1/7.
  • All Star Week. All Star Week är ett innebandyläger som anordnats i Jönköping, 20 år i rad. Nytt för år 2017 är att man kan välja mellan innebandy eller fotboll. Lägret har runt 200 deltagare årligen och man tränar minst två gånger per dag. År 2017 är det datumen 30/7-4/8 som gäller.
  • Star Camp. För de spelare som vill vistas i en internationell miljö anordnas lägret Star Camp i Mölnlycke under fyra olika veckor i juni och juli månad. Normalt sett kommer ungefär 700 deltagare sammanlagt dessa veckor, fördelade på tretton olika länder.
  • Warbergslägret. Warbergsläget är ett femdagarsläger som pågår mellan vecka 25-29 i sommar, beroende på vilket år spelarna är födda. De erbjuder även dagsläger för de som inte vill sova över. Man tränar mellan ett till tre pass per dag med en stor avslutning i form av ett slutspel kallat Exel Open.
  • Girl Camp Floorball. På Girl Camp Floorball i Ängelholm deltar enbart tjejer i åldrarna åtta till tolv. Anledningen till detta är att man vill locka fler tjejer till sporten, skriver Helsingborgs Dagblad. Under de två första dagarna varvas träningen med teori, och under den tredje och avslutande dagen är det dags för en match.

Vad kostar det och vad inkluderas i priset?

Ett innebandyläger kostar ofta mellan 2000–4000 kronor beroende på antal dagar och träningspass. Oftast inkluderas övriga anordnade fritidsaktiviteter i priset som bad, bordtennis, minigolf, grillning eller picknick. Helpension med kost och logi ingår nästan alltid på närliggande vandrarhem, skola eller stugby, men det kan vara värt att kolla upp om man behöver ta med egen madrass eller sängkläder. Har man flera familjemedlemmar som spelar är det ofta vanligt att lägren erbjuder så kallad syskonrabatt. Tränarna som finns på lägren håller generellt sett hög klass. De har lång erfarenhet samt den utbildning som krävs för att deltagarna ska känna sig trygga på lägret.