Förändringar i svensk innebandy

Det händer alltid saker i innebandyvärlden, och den kommande höstsäsongen bjuder på flera förändringar.

Innebandy är en ung sport, och det innebär att det är relativt enkelt att genomföra förändringar. Det finns inte något konservativt gammalt garde, och man ser inte banderoller på läktarna med texten ”mot den moderna innebandyn”. Just förändringsbenägenheten är en stor del av tjusningen, och hösten bygger på flera nyheter, stora som små.

  • Salming lanserar världens lättaste målvaktshjälm, troligen den första någonsin gjord i kolfiber. Detta material har länge använts i skaft till innebandyklubbor, men börjar också användas mer och mer i olika typer av skydd.
  • SSL kommer snart att införa förlängning och straffläggning för att avgöra matcher. Om en match slutar oavgjort kommer först en förlängning om fem minuter, med fyra spelare i varje lag. Om matchen inte avgörs då blir det straffläggning med en spelare från varje lag. Detta skriver SVT Sport.
  • Anna Jakobsson, tidigare spelare i Endre, blir expertkommentator i TV4 och C More, skriver Hela Gotland. Kanske blir hennes första jobb att kommentera när hennes gamla lag möter IBK Dalen borta.

Minska risken för ögonskadorUng innebandyspelare med skyddsglasögon

Än så länge finns inga regler om att spelare måste ha skyddsglasögon. Men ögonskador är vanliga inom innebandy, och skyddande glasögon är ett enkelt sätt att undvika dem. Nyligen publicerades en studie vid Universitetssjukhuset i Örebro där man undersökt risken för ögonskador vid innebandy. Enligt denna studie, som sammanfattas på forskning.se, är skador lika vanliga i innebandy som i alla andra sporter tillsammans. En gång varannan vecka inkom en patient till sjukhuset med en skada i ögat från innebandy. Vanligast är att skadorna beror på att någon fått bollen i ögat, men olyckorna med klubbor i ögat blir fler.

Idag är skyddsglasögon obligatoriska för innebandyspelare upp till 18 års ålder, men kanske kommer liknande regler att införas även för äldre. En av forskarna bakom studien säger att hon även hoppas att skolor och fritidshem som har innebandyklubbor kommer att införskaffa skyddsglasögon som ett komplement. Hon råder också föräldrar att köpa skyddsglasögon till sina barn.

Vem vet, kanske kommer vi i  framtiden att se på innebandyspelare utan skyddsglasögon som vi idag gör på ishockeyspelare utan hjälm.