Innebandy för ensamkommande

Inte långt från Mölndal, i Lerum, arrangeras en innebandyturnering som vi vill uppmärksamma, eftersom den anordnas för ett mycket bra syfte: att med hjälp av innebandy integrera nyanlända ungdomar i samhället.

På väg hem från innebandyträningIngen har väl missat att en stor mängd ungdomar har kommit till Sverige de senaste åren, på egen hand från länder som Somalia och Afghanistan. Många av dessa ungdomar har ett stort idrottsintresse, och detta intresse kan bli deras biljett in i det svenska samhället. I Borlänge bildades ett bandylag, som blev inofficiellt somaliskt landslag i sporten, och som dokumenterades i dokumentärfilmen Trevligt folk. Mer om laget och några av spelarna finns att läsa här.

Bandy är naturligtvis inte den enda sport i vilket man gör den här typen av satsningar. Över huvud taget har den ideella sektorn gjort otroligt mycket för integrationen runt om i Sverige, inte minst sedan augusti 2015. Inom fotbollsvärlden finns t.o.m. en stiftelse, Sverige United, som delar ut ett pris för att uppmärksamma de eldsjälar som på olika sätt använder fotbollen som ett integrationsverktyg. En av dessa eldsjälar är Stig Larsson i Axvall utanför Skara, som nominerades till stiftelsens pris. En intervju med Stig finns att läsa i Skövde Nyheter.

Welcome Cup i Lerum

För den som är intresserad av innebandy finns ett av de mest intressanta projekten i Lerum. Welcome Cup är en turnering där majoriteten av spelarna nyligen kommit till Sverige. En del av dem har kommit hit med sina föräldrar, andra är ensamkommande. Det började med satsningar på att engagera nyanlända, ett arbete som gjordes av flera klubbar, i olika delar av Göteborgsområdet. Detta arbete utvecklades till en turnering, arrangerad av FBC Lerum och Somalia SK i Bergsjön. Förutom turneringen samarbetar de deltagande klubbarna också i integrationsfrågan, och utbyter erfarenheter. Inspirationen kom till viss del från landbandylaget i Borlänge.