Viktigt med aktivitet för unga

Idrott och sport i någon form är något som alla borde ägna sig åt några timmar i veckan. Extra viktigt är det för unga som är under utveckling både när det gäller kroppen och hjärnan. Nya studier visar dock att många unga hoppar av sina idrotter, med orsaken att kraven är för höga.

För ungdomar är fysisk aktivitet livsviktigt. Idrotten stärker individens välmående och lägger en bra grund för hur kroppen kommer att må i framtiden. Tyvärr kan man nu se att ungas intresse för idrott, speciellt lagsporter, minskar. Som man skriver om på Göteborgs-Posten är den lägsta åldern på barn som slutar att idrotta 11,5 år. Orsaken till alla avhopp är många men den främsta orsaken, enligt barnen själva, är att kraven är för höga.

Är man den som istället har chansen och viljan att sporta är fotbollen ett riktigt säkert kort i ung ålder. Nu har man även gjort det mer tillgängligt för just fotboll på asylboenden. Som man skriver om på Mitti har man till exempel börjat med öppen fotbollsträning i idrottshallarna runt om i landet för att fler ska ha chansen att kunna aktivera sig, bara för att det är så viktigt.

Inte nog med att sporten är populär, så visar en ny studie att det finns flera positiva aspekter med att utöva bollsporten. Studien visar att hjärnorna fungerar annorlunda hos unga och duktiga fotbollsspelare. Att utöva styrka, kondition och bollsinne samtidigt som hjärnan ska kunna ta snabba beslut är utvecklande och skapar potential för att bli ett proffs i slutändan. Det säga att både Ronaldos och Zlatans hjärna som utvecklats på liknande sätt.

Tillhör du ett idrottslag?

När man tillhör ett idrottslag i någon form tillkommer alltid ett aktivt resande runt om i landet för att spela matcher. Lagsporter kräver många resor och därmed även hotell att bo på under tiden. Det finns stora utbud för färdigplanerade resor för team och många hotellkedjor är vana med stora bokningar. På till exempel www.hotellilinköping.se kan man hitta många bra hotell som rymmer ett helt idrottslag. Det gäller bara att man planerar och bokar i tid.

Så tänk på att hålla dina ungdomar aktiva, och varför inte välja att introducera dem för en lagsport som fotboll?